Če želimo bistveno podaljšati obstojnost in svežino živil, potem jih je najbolje shraniti v vrečke za vakumiranje. Z vakuumskimi aparati iz takšnih vrečk izsesamo zrak, s tem pa preprečimo nastanek plesni, glivic in drugih škodljivih bakterij, ki povzročajo, da se hrana hitreje pokvari. Vakuumsko pakiranje živil je pri nas v zadnjih letih spet vse bolj priljubljeno, saj na tak način privarčujemo, hkrati pa razvijamo bolj spoštljiv odnos do hrane.
Za vakuumsko pakiranje potrebujemo vrečke za vakumiranje (posebne vrečke, ki so bolj vzdržljive in trpežne) in vakuumski aparat, ki ga priključimo na električno omrežje in z njegovo pomočjo iz vrečk izsesamo zrak. Ko je živilo vakuumsko shranjeno v vakuumski vrečki, se s tem prepreči procese kvarjenja, ki se sicer začnejo zaradi stika hrane s kisikom. Vrečke za vakumiranje lahko uporabljamo za shranjevanje najrazličnejših živil. Tako lahko vanje shranimo sadje, svežo zelenjavo, zelenjavo za ozimnico, kuhane jedi, sveže meso, sveže ali suhe ribe, suho sadje, suhe mesnine, sire, kruh in še marsikaj. Vrečke so trpežne in enostavne za uporabo. Z uporabo vrečk za vakumiranje lahko tudi za nekajkrat podaljšamo življenjsko dobo živil. Tako lahko na primer govedini z vakuumskim shranjevanjem podaljšamo dobo uporabnosti v hladilniku za kar 6 tednov, v zmrzovalniku pa še za dlje časa.
Uporaba vrečke za vakumiranje je tudi izjemno učinkovita zoper žaltavost in zamrzovalni ožig. Z vakuumskih shranjevanjem živil tako ne skrbimo zgolj za hrano, temveč tudi za svoje zdravje in za optimalno bivalno ugodje. Vrečke za vakumiranje so tako namenjene vsem tistim, ki skrbijo za svoje zdravje in želijo živeti kakovostno.