Vakuumsko pakiranje je zelo enostaven postopek. Z njim ohranjamo živila sveža, kakovostna in predvsem uporabna dlje časa. Za vakuumsko pakiranje potrebujemo štiri osnovne sestavine:
Tako vakuumske vrečke različnih dimenzij (kar sedem različnih velikosti vrečk) kot tudi stroj za vakuumsko pakiranje najdete na tem naslovu tukaj, za živila in čas boste pa morali sami poskrbeti. V vrečko, ki mora bit od 4 do 6 centimetrov daljša, kot je veliko živilo, položite hrano, ki jo želite trajno konzervirati. S pomočjo stroja za vakuumiranje izsesajte iz vakuumske vreče zrak. Pozorni bodite na to, da je vrečka natančno postavljena v aparatu. Pritisnite gumb in stroj za vakuumsko pakiranje bo delo dokončal namesto vas. Ko je živilo vakuumirano, preverite rob (ali dva, odvisno, ali vakuumirate z vrečami ali rokavom v roli – če uporabljate slednje, potem morate zavariti dva robova), če je gladek in če tesni. Pred vsako uporabo morate stroj najprej segreti, saj vam bo le tako služil še dolga leta.
Vakuumske vreče so zelo debele, kar pomeni, da so tudi kvalitetne, zanesljive in trpežne. Zaradi teh lastnosti lahko brez skrbi shranjujete živila z ostrimi robovi (npr. kos sira), saj je verjetnost, da se bo vrečka zaradi ostrega roba strgala, nična. Tako shranjena živila lahko shranjujete v omari, shrambi, zamrzovalni skrinji, odvisno od tega, kako zelo želite živilu podaljšati rok trajanja.